top of page

 

 

Diverse Kunstenaars

​

Christoph Aussems - Hans Bax Ada Breedveld - Gertie Bierenbroodspot - Carlos Blaaker - Marie-Jose Boerenkamp - Ronald Boonacker - Hans Bouman - Brauck (Willem Brauckmann) - Clemens Briels -  Cobart Corneille Guillaume van Beverloo - Anton Martineau

 

​

 

Carlos BlaakerParamaribo 1961 De laatste jaren heeft Blaaker zich steeds meer ontwikkeld tot een schilder pur sang; een kunstenaar die zijn verf als autonoom middel gebruikt om vormen op het doek te aan te brengen in dikke lagen, direct vanuit de tube. Verschillende kleuren verf worden over elkaar aangebracht en mengen zich op het schilderij zodra de verf wordt uitgestreken. Het schilderen is voor Blaaker een explosie van energie, gestuurd door opperste concentratie. Het maken van een schilderij is als het hartstochtelijk bedrijven van de liefde, meent de kunstenaar. Zoals een gedachte plotseling kan opborrelen, zo wil Carlos Blaaker dat zijn schilderkunst als een eruptie, in een opwelling ontstaat.

 

Zijn hand- schrift functioneert in het verlengde van zijn persoonlijkheid; hij schildert zoals hij denkt en de verf moet in een vloeiende beweging vanuit het hoofd op het doek gezet worden. Het lijkt alsof zijn dieren uit de verf tot leven komen. Hun huid is soms haast tastbaar, zoals bij het koppel zebra's dat zich losmaakt van de kleurrijke achtergrond en zo het schilderij uit lijkt te stappen. De gepassioneerdheid waarmee Blaaker zijn kunstwerken schept, bewijst dat wat hem betreft de schilderkunst nog springlevend is.

​

​

Ronald Boonacker is een flamboyante persoonlijkheid; een feit dat ook uit zijn doeken en zeefdrukken spreekt. Hij is een echte kosmopoliet. Een groot deel van zijn leven heeft hij gereisd en bijna de hele wereld gezien. Mexico, Spanje en Italië zijn zijn favoriete bestemmingen. Boonacker is een autodidact die tijdens zijn vele reizen is begonnen met schilderen. Door zijn kunstlezingen in Rome, Florence en Venetië bracht hij zijn liefde voor de kunst voor het eerst tot uitdrukking.

 

Boonacker besloot zich een aantal jaren geleden volledig op het schilderen toe te leggen. Hij werkt overwegend met acrylverf in veel en felle tinten, af en toe afgewisseld met zilver en goud. Boonacker heeft een zonnige kijk op het leven. Tropische stranden, eilanden en palmen zijn zijn lievelingsonderwerpen. Haalde hij zijn inspiratie vooral uit het buitenland? "Eigenlijk wel. Ik werk graag vanuit pittoreske omgevingen. Zo heb ik een keer een oud klooster in Toscane gehuurd. Als je daar een tijdje vertoeft komt de inspiratie vanzelf. Vaak wordt ik geraakt door iets in het landschap, een zonsondergang of de lichtinval. Dat blijft me dan bij." Maar hoe kosmopolitisch kunst ook is, de basis van zijn doeken ligt in de Nederlandse traditionele stillevens en landschappen. Boonacker heeft onmiskenbaar zijn roots in Nederland liggen.

​

​

Brauck (Willem Brauckmann) - 1946 trad al jaren geleden uit de anonimiteit. Hij begon zijn loopbaan in 1963 met een studie aan de Academie voor beeldende Kunsten in Rotterdam. Brauck voerde tal van opdrachten uit, van televisiedecors tot enorme bloemmozaïeken ter opluistering van een EG-topconferentie in het Scheveningse Kurhaus. Veel werken werden in opdracht van het bedrijfsleven vervaardigd, zoals steendrukken en zeefdrukken. Brauck exposeerde in Nederland, België, Frankrijk, U.S.A. en Rusland. Werken van hem zijn te vinden in bedrijfscollecties. Ook het Mayakovski Museum te Moskou heeft werk van Brauck in de collectie opgenomen.

 

Met zijn schilderijen laat hij zien hoe hij naar het bestaan kijkt. Hij probeert de beschouwer bewust te maken van de dualiteit binnen de huidige maatschappij: het constructieve enerzijds en het destructieve anderzijds. Brauck staat zeer maatschappijkritisch in het leven en geeft daar ook duidelijk blijk van, maar dan wel met een optimistische expressie. Het knappe en stralende kleurgebruik wil een weg wijzen naar een beter besef hoe prachtig onze wereld kan zijn.

​

​

Cobart Wandsculpturen vormen het nieuwste product uit de stal van Hassel-Art en zijn in zeer korte tijd zodanig geliefd geworden in binnen- en buitenland dat dit werk niet aan te slepen is. Verwacht wordt dat deze werken snel in prijs zullen stijgen. Deze kunstwerken zijn laag voor laag handmatig opgebouwd met polycarbonaat.

​

​

Corneille Guillaume van Beverloo - Luik 1922 genoot zijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij behoorde, net als Karel Appel tot de Cobra-groep. Een groep kunstenaars uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam werkten eind jaren veertig samen in Parijs. Cobra was een vitale schreeuw, een krachtige explosie van kleur. Corneille schildert nu alweer ruim 25 jaar naakten en vogels in steeds andere variaties. Het thema blijft hetzelfde: de erotische aantrekkingskracht van de vrouw. De vrouwen van Corneille komen open en bloot voor hun zinnelijkheid uit. De vogels symboliseren de vrijheid. De figuratie in het werk van Corneille is speels.

​

"Het gaat erom de gevoeligheden van de mens aan te wakkeren, in ons omringende

dingen krachten op te wekken en uit te beelden. Het levensritme herscheppen."

 

Corneille maakt zichtbaar wat hij voelt en beleeft. Sinds Cobra vliegt hij zo vrij als een vogel in zijn eigen wereld, een heerlijke wereld vol zinnelijke vrouwen.

​

​

Peter Diem leeft zijn kunst. Krachtige doeken, exponenten van zijn explosieve levensstijl. Zijn grote liefde ontdekt hij al vroeg. Als hij net 20 jaar oud, aankomt in de Verenigde Staten legt hij contact met Jason Berger, die ooit leerling was van Henri Matisse. Berger is onmiddellijk vol vuur als hij de eerste werken van de jonge schilder ziet.

 

Diem schildert heftig, met grote gebaren. Amerika is te klein, zelfs de wereld is niet groot genoeg voor de energieke schilder die groeit naar "Universal Art". Zijn werken vallen op tijdens exposities en vestigen zijn naam in de Amerikaanse kunstwereld. Na 20 jaar keert hij terug naar Nederland. Vanuit Amsterdam trekt hij de wereld over op jacht naar kleuren en emoties.

​

​

Frits van Eeden - Tilburg 1944 groeide op in Den Haag en volgde zijn beroepsopleiding daar en in Amsterdam. Na 3 jaar in Londen te hebben gewerkt vertrok hij naar de VS en na een "Best of Show" werd hem een parttime baan aangeboden door het Brevard Art Centre and Museum of Melbourne, Florida. De eerste prijs was een solo-tentoonstelling in het museum en een baan als leraar aan de academie. Sinds 1966 is hij werkend lid van Pulchri Studio. Nog steeds werkt hij als schilder en beeldhouwer. Zijn werken zijn vele malen tentoongesteld in Nederland, Verenigde Staten, Singapore, Engeland, Frankrijk en Duitsland.

​

​

Zsuzsa Egresi - Dunaujvaros 1954  Geboren in een stad in het zuiden van Hongarije aan de oevers van de Donau. Haar moeder is een bekend beeldhouwer en werkt onder de naam Eva Toth. Als kind zat Zsuzsa graag in het atelier van haar moeder. Hoewel ze opgroeide in een kunstenaarsmilieu, begon ze pas serieus met tekenen gedurende haar middelbare schooltijd. Na de middelbare school op 18-jarige leeftijd werd ze student op de tekenafdeling van de High School for Teachers in de stad Pecs. Omdat men haar een groot talent vond, werd haar werk getoond aan vooraanstaande leden van de Stichting van Hongaarse Beeldende kunstenaars. Ze werd als lid geaccepteerd. Van 1981-1983 studeerde ze aan de Brera Academy, in Milaan.

​

in 1979 trouwt ze met een Italiaanse bankmedewerker. Vanaf die tijd woont ze in Italië, maar bezoekt ze vaak haar vaderland. In maart 1990 wordt haar eerste kind geboren. Ondanks het lang begeerde moederschap blijft ze de kunst trouw. Er volgen solo en collectieve tentoonstellingen in Dunaujvaros, Boedapest en andere Hongaarse steden. Meerdere malen neemt ze deel aan de Biënnale in de Noord-Spaanse stad El Corugna, waar zij in 1985 de eerste prijs wint.

​

Ze treedt toe tot de kunstenaarsgroep "Nuernberger Phantasten"en tussen 1986 en 1988 worden haar etsen ge-exposeerd in een groot aantal Duitse steden, waaronder Nuernberg en Hannover. In 1989 worden solotentoonstellingen ingericht in Bologna en Milaan. Hierna volgen regelmatig nieuwe exposities in Duitsland, Hongarije en Spanje.

​

Haar fijnzinnige kunst heeft zich zo voortreffelijk kunnen ontwikkelen, omdat zij zich beperkt tot etsen, tekeningen en pentekeningen.

In Nederland zijn de hier aangeboden etsen in bezit van particulieren en van de Franse Ambassade in Den Haag.

​

​

Ernst Hanke is steendrukker en kunstenaar. Zijn atelier is in heel Europa beroemd en vormt een bekend centrum waar veel kunstenaars hun steendrukken ontwerpen en afdrukken.

​

​

Ad van Hassel werd opgeleid tot beeldend kunstenaar in het atelier van Maarten Krabbe, alwaar hij zich heeft bekwaamd in het gebruik van de meest uiteenlopende technieken. Aanvankelijk waren dat de ets- en aquareltechniek. Later heeft hij zich toegelegd op het zeefdrukken. Hij verwierf grote faam als ambachtelijk zeefdrukker van de werken van een keur van bekende Nederlandse kunstenaars. Naast dit zakelijk succes, heeft zijn eigen creativiteit de laatste jaren toch weer de overhand gekregen. Vooral zijn kleurrijke werken van acrylverf op doek, met elementen uit de natuur als inspiratie, worden alom gewaardeerd.

"Niet de enkele voortgang is belangrijk, maar een bewust gebruik van de ruimte en de mogelijkheden van de nieuwe weg.

Want dan kan het voortschrijden van de tijd de aanleiding zijn voor nooit eerder gedane ontdekkingen."

​

​

Theo Koster volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. In de Afgelopen 25 jaar ontwikkelde hij een heel eigen en inmiddels herkenbare beeldtaal. De schilderijen en zeefdrukken van Theo Koster zijn landschappelijk van aard met een helder kleurgebruik. Kenmerkend voor zijn werk is de vlak- verdeling. Ruimtes waarin iets gebeurt. Grootse luchten boven land of water met een lage horizon.

 

Zijn gevoel voor kleur-keuze en dynamische verfbehandeling zorgt voor een specifieke sfeer in elk afzonderlijk kunstwerk. Verder maakt hij gebruik van collagetechnieken en grafische details. In zijn speelse en verhalende schilderijen heerst rust, waardoor er bijna als vanzelf een compositorisch evenwicht ontstaat. In zijn doeken verwerkt hij thema's die ons collectief bezighouden. Tijdens dit proces legt hij de verbinding met zijn eigen leven, zijn persoonlijk engagement en hanteert daarbij een symbolische en levendige beeldtaal.

​

​

Frank Lejeune -  Northampton (UK), 1952 autodidact en vanaf zijn 30ste is hij zelfstandig kunstenaar en kreeg op 33-jarige leeftijd zijn eerste tentoonstelling. Al snel kwam hij erachter dat als je van binnenuit geen kunstenaar bent er geen academie is die er een van je kan maken. Lejeune's werk is explosief te noemen. Het gebeurt allemaal heel snel. Daarom werkt hij het liefst met acrylverf. In 1987 heeft hij zijn eerste zeefdruk uitgebracht. Lejeune hierover:

​

"Ik heb altijd alles zelf gedrukt en gedistribueerd... elke zeefdruk is verschillend".

 

In het ambachtelijke aspect van het drukken schept hij veel genoegen. Kenmerkend zijn de voornamelijk primaire kleuren geel, rood en blauw.

"In mijn werk ben ik altijd met deze kleuren aan het stoeien geweest".

​

​

Frans Manders - Helmond 1939 volgt de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. In 1961 gaat hij aan de slag als tekenaar, later als grafisch vormgever en illustrator. Na een succesvolle tentoonstelling van zijn aquarellen en tekeningen in 1978 waagt hij de overstap naar zelfstandig kunstenaarschap. In het begin is het traditionele, ongerepte Brabantse landschap zijn onderwerp. Hij bouwt er een grote reputatie mee op.

 

Op een gegeven moment voldoet dit niet meer en gaat hij experimenteren met kleur, stijl en werkwijze. Zijn buitenlandse studiereizen dragen hieraan bij. Zijn vroegere werk, dat aansluit bij de grote Franse impressionisten verandert sterk als het zuidelijke licht zijn intrede doet in zijn schilderijen. Een aspect van zijn werk blijft door de jaren heen ongewijzigd: zijn liefde voor sfeer en stemming zijn voor elk van zijn scheppingen steeds weer het uitgangspunt.

​

​

Anton Martineau - Amsterdam 1926 woonde en werkte in Parijs, Den Haag en nu weer in Amsterdam. Martineau is dichter, schilder, tekenaar, beeldhouwer en lithograaf. Liefde, dood, man, vrouw. Dat zijn telkens terugkerende thema's. Van hem heeft men gezegd:

 

"Levert met zijn expressionistische werk een sterke bijdrage tot de internationale nieuwe figuratie."

 

Hij genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksacademie van beeldende kunsten  in Amsterdam. Opvallend is zijn flamboyante en grillige tekenstijl. Toen hij jong was, was Vincent van Gogh zijn grote voorbeeld. Met name de tekeningen waarmee Van Gogh zijn brieven illustreerde, inspireerden hem zeer.

​

Martineau gaat al zijn hele leven zijn eigen artistieke weg. Hoewel hij een hechte vriendschap had met Jan Sierhuis, waardoor hij ook Appel, Corneille, Lucebert en Kouwenaar leerde kennen, voelde hij zich niet aangetrokken tot "de kinderlijke stijl" van Cobra. "Ik had er wel bewondering voor, maar het was niets voor mij."

​

​

Charlotte Molenkamp - Tilburg 1955 volgde haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda en bezocht daarna de Kunstacademie in haar geboortestad. Als dochter van de bekende schilder Nico Molenkamp groeide zij op te midden van een op beeldende kunst gericht milieu. Nauw ook verbonden met de natuur, de stilte en het wisselen van de seizoenen. Charlotte Molenkamp heeft haar eigen weg uitgestippeld. Hooguit hebben haar beeldende mogelijkheden in de vruchtbare bedding van haar onmiddellijke omgeving haar voor een keuze gezet. En het getuigt dan van zelfbewustzijn een verhouding met de schilderkunst aan te gaan op eigen voorwaarden.

 

Haar debuuttentoonstelling vond plaats in de stadsschouwburg van Tilburg in 1982. Charlotte schildert voornamelijk gouaches en olieverfschilderijen: "Eigenlijk ben ik linkshandig, maar ik heb geleerd om ook mijn rechterhand te gebruiken. Dat kost geen moeite meer. Eigenlijk werk ik met twee handen tegelijk, want het schilderen is voor mij activiteit nummer een, het verhaal volgt vanzelf. Ik ben steeds aan het afbreken en opbouwen. Iemand vroeg mij eens: maak je geen voorstudie? Ik zei hierop dat de voorstudies er allemaal onder zaten!" Het werk van Charlotte Molenkamp is opgenomen in tal van belangrijke collecties, waaronder die van het Koninklijk Huis.

  • Voor de aankoop van het nieuwste werk van Charlotte Molenkamp, kunnen wij een bezoek op haar atelier regelen.

​

​

Marijn Moree - Den Helder 1951 ging naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Met meesterlijke eenvoud en een rijkdom aan kleuren komen de beeldende jeugdherinneringen van Moree tot leven. Een bruisende voorstelling van antiek ogende voorwerpen, oud speelgoed en figuren die zojuist uit een poppenkast lijken te zijn gestapt. In de spontane, soms geabstraheerde vormen is zijn bewondering voor Picasso en de Cobra kunstenaars voelbaar.

 

In 1979 vond er een even verrassende als unieke omwenteling in zijn leven plaats. Hij liet zijn succesvolle baan voor wat het was en vertrok met zijn vrouw op wereldreis. Met de schilderkunst als ultieme drijfveer en de vrijheid als uitdaging, ging hij terug naar de jeugdherinneringen waarin hij voor het eerst kennismaakte met verf en kwast. De basis van zijn schilderstijl was geboren. Eenmaal terug in Nederland heeft hij de eenvoudige lijnen uit zijn jeugd ontwikkeld tot een vaardige techniek. Taferelen met een komische lading ontvouwen zich met forse streken in een zee van heldere kleuren.

​

​

Recensenten over Marion van Nieuwpoort :

 

"Op de academie in Den haag heeft Marion door jarenlange oefening in figuurtekenen een gedegen tekentechniek

opgebouwd, waarmee zij gemakkelijk en snel zonder model menselijke figuren in alle standen schetst. Na de academie heeft

zij zich geconcentreerd op het vinden van een persoonlijke schildertechniek die geresulteerd heeft in het hoge technische

niveau van nu, waarin zij abstractie tegen figuratie uitspeelt en het resultaat zodanig manipuleert dat ze de beschouwer

meesleept in haar boeiende wereld."  [ Micaela E. van Rijckevorsel]

​

"Haar werken zijn welhaast explosies op papier of doek die zich afspelen op de grens van realiteit en fantasie en resulteren

in kleurrijke spontane composities vol warmte en actie. De alom heersende indruk van dynamiek wekt zij op door over de

figuren krachtige halen verf aan te brengen. De mensen en dieren op zich heel realistisch weergegeven, gaan hierachter

gedeeltelijk schuil en komen uit wazige, ijle achtergronden tevoorschijn."  [ Martin Lacet ]

​

​

Anneke Peereboom studeerde aan de Rietveld Academie, afdeling grafisch ontwerpen in de jaren zeventig. Daarna lerarenopleiding aan de Rijksacademie. Zij werkt vervolgens als grafisch ontwerper voor Vrij Nederland, Avenue en Cosmopolitan. In 1993 is zij initiatiefnemer van de kunstgroep 'Art Bent", de professionele presentatie van vrouwen in de kunstbusiness.

 

In 1999 studeert ze af als Master in Art & Culture. Rond de eeuwwisseling hebben haar schilderijen als onderwerp "het raadsel van de verstaanbaarheid". De composities zijn een heel persoonlijk beeldend handschrift. Wim van der Beek beschrijft in zijn recensies de lichtheid en helderheid als belangrijkste kenmerken.

 

Het is opmerkelijk dat de onbevangen ondertoon niet gekoppeld is aan een snelle vlotte toets. Schilderen, overschilderen, toevoegen en opnieuw nuanceren leiden tot gelaagde composities, waarin de onderliggende lagen zichtbaar blijven. Haar werk exposeert ze in 6 toonaangevende Nederlandse galeries.

 

 

Peko - Utrecht 1956 Na een 8-jarige grafische opleiding te Utrecht is Peko 24 jaar als fotograaf werkzaam geweest. Hij heeft diverse exposities in zowel binnen- als buitenland op zijn naam staan. Zo zijn er veel publicaties in verschillende media geweest, alsmede voor o.a. kalenders voor multinationals en bij zo goed als alle omroepen.

 

Geïnspireerd door enkele bekende Nederlandse kunstenaars, heeft hij zich ontwikkeld tot succesvol schilder. Zijn vernieuwende verfbehandeling in combinatie met krachtige kleuren en zijn geheel eigen dynamische stijl leveren vrolijke kunstwerken op. Dit werk is bij uitstek geschikt voor bedrijven die zich willen profileren als dynamisch en innovatief.

​

De van oorsprong voorname kantoren van notarissen en advocaten worden door deze kunst gemakkelijker toegankelijk voor hun klanten. De vrolijkheid van dit werk heeft een positieve invloed op bezoekers van wachtruimten in ziekenhuizen en AWBZ-instellingen, maar ook bij huisartsen en tandartsen. Niet alleen bij bedrijven maar ook in moderne interieurs komt een kunstwerk van Peko goed tot zijn recht.

Peko's favoriete kunstenaars zijn Karel Appel, Lucebert Jan te Wierik en Corneille.

​

​

Juan Ripolles - 1932 behoort met zijn frivole, humorvolle werk tot de top van de Spaanse kunstenaars. De meest gebruikte symbolen in zijn werk zijn aarde en vuur maar misschien is de zon nog wel het meest typerend voor zijn werk. Het werk is eenvoudig te omschrijven als "Joie de vivre". Naast schilderijen, zeefdrukken en bronzen beelden maakt Juan Ripolles ook prachtige beelden in gekleurd glas. Daarbij is het zeer typerend dat beide zijden van de beelden een andere verrassende voorstelling hebben.

​

​

Paul Rouwette, 1955 geboren in Nederland, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en is beroepsmatig actief sinds 1980. Na aanvankelijk verschillende genres - waaronder veel landschappen - vindt hij zijn stijl en bestemming in het schilderen van figuren. In het begin nog traditioneel maar later steeds meer als thema voor het uiteindelijke kunstwerk. Deze figuren - in hoofdzaak vrouwen - zijn vaak gehuld in theatrale kledij zodat de aandacht mede door de abstract gehouden achtergrond niet wordt afgeleid. In tegendeel het geeft zijn werk juist een suggestief en modern - impressionistisch karakter.

​

Zeker is ook, dat Paul Rouwette nog lang niet de grenzen van zijn mogelijkheden heeft bereikt, zodat we nog veel van hem kunnen verwachten. zelf zegt hij hierover: "wat mij bezig houdt is het zoeken naar nieuwe oplossingen, naar een samengaan van werkelijkheid en abstracte schilderkunst, waarbij ik varianten beproef en nooit tevreden ben met de weg van de minste weerstand".  Dat deze zelfkritiek en drang van het alsmaar beter te willen doen tot resultaten leidt, blijkt wel uit het feit dat zijn werk verspreid is over de gehele wereld.

Exposities in Nederland, Belgie, Duitsland en Amerika.

​

​

Selwyn Senatori werkt met veel succes als illustrator en daarnaast met evenveel succes als vrij kunstenaar. Hierdoor werkt hij veelzijdig en kan hij zijn creativiteit optimaal kwijt. Senatori illustreert onder andere kinderboeken, ontwerpt affiches en werkt in opdracht voor verschillende grote bedrijven. Ook als vrij kunstenaar timmert Senatori uitstekend aan de weg. Zo maakte hij een serie schilderijen met het thema "The States". In zijn onnavolgbare eigen stijl maakte hij schilderijen over een blender, een gebakken ei, een gevulde koelkast en nog veel meer typisch Amerikaanse items.

 

Naast zijn eigen creatieve uitingen in acrylverf op linnen, maakt Senatori met veel plezier schilderijen in opdracht. Het onderwerp is aan de opdrachtgever, Senatori voert dit uit in zijn eigen stijl. Door zijn verschillende opdrachten werkt Selwyn zeer veelzijdig. Zijn voorkeur gaat uit naar acrylverf, maar verder gebruikt hij eigenlijk alles, van krijt, potloden, stiften en spuitbussen. Ook de mac-computer is voor hem een belangrijk gereedschap.

​

​

Wouter Stips hield zich na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam bezig met diverse vormen van beeldende en toegepaste kunsten. Hij exposeerde met grafiek en schilderijen, maakte animatiefilms in Praag en publiceerde boeken en theaterstukken. Wouter zelf over zijn werk:

​

"Ik schilder wat ik zelf graag zou willen dromen; landschappen en voorstellingen waarin mensen en dieren elkaar

ontmoeten, met elkaar spelen, niet gehinderd door welke beperking dan ook. In mijn schilderijen moet alles kunnen, zoals

dat ook kan in de nog vrije, ongebreidelde geest van een kind. Ik denk niet na over wat ik schilder. Het komt op als een droom

opkomt. Het zijn ideeën en gedachten die ik vormgeef, het is als dichten, maar dan met kleuren, vlakken en lijnen. Een werk is

pas goed als ik er zelf door verrast word. Een situatie die ik schilder is altijd uniek. Het is een momentopname, een still uit

een droom. Flarden gedachten die elkaar op een wonderbaarlijke wijze ontmoeten."

​

​

Kenmerkend in de ontwikkeling van Jaques Tange - 1960 is de constante figuratieve lijn en de zich almaar uitdiepende evolutie van zijn werken. Geïnspireerd door de verluchte handschriften uit de Middeleeuwen, creëert hij hedendaagse thema's die regelmatig terugkeren in zijn werk, zijn man-vrouwrelatie, de stedelijke jungle en de isolatie van de mens.

​

Zijn werk neigt naar illusionisme door het bewust suggereren van een driedimensionale wereld, waarin stil verlangen en subtiele erotiek vaak een dominante plaats innemen, vrijwel altijd vergezeld van een zelf relativerende knipoog. Jaques Tange exposeert in binnen- en buitenland en werd in de Kunstweek 2005/2006 door het publiek uitverkozen tot kunstenaar van het jaar.

​

​

Toirekens Belgisch kunstenaar, bekend om zijn etstechniek.

​

​

Henk van Vessem - Rotterdam 1939 Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten, te Rotterdam (1959-1962) Hij is de kunstenaar van het grote gebaar. Expressief en dynamisch. Hij mag gezien worden als een vaste waarde in de Nederlandse kunstkringen. Reeds jaren is zijn werk te zien in een selectief aantal gerenommeerde galeries en maakt inmiddels deel uit van particuliere en bedrijfskunstcollecties in binnen- en buitenland. Zijn werk is ook opgenomen in de kunstcollectie van het Koninklijk Huis. Zijn poetische inslag is in zijn kunst duidelijk te herkennen, zoals ook blijkt uit de titels die hij aan zijn schilderijen en zeefdrukken meegeeft. Deze wijzen de kijker de weg naar een geheel eigen memorabele ervaring.

​

​

Alexander Vogels (Heerlen 1952) bracht zijn jeugd door in Australië en werd daar geconfronteerd met het leven van Aboriginals. Later breidt hij zijn kennis van primitieve culturen uit bij volkeren in Noord Afrika en bij de indianen in Noord Amerika. Zijn inspiraties geven vorm aan zijn werk, maar zijn manier van schilderen maakt hem zo boeiend. Hij weet moeiteloos oorspronkelijke en positieve gevoelens op te roepen.

 

Alexander Vogels is een lyrisch-abstracte schilder pur sang. Voor hem is figuratie geen doel maar slechts een ondersteuning van de kleurencompositie. Hij leerde schilderen bij Gilbert de Bontridder en Peter Wehrens aan de Stadsacademie in Maastricht. Zijn werk is in deze grond geaard. Hier begon Alexander ooit zijn artistieke ontdekkingsreis, die uitmondde in talloze exposities en beurspresentaties van Mallorca tot Stockholm, van Wenen en Frankfurt tot Salamanca en Parijs. Zijn werk bevindt zich in belangrijke kunstcollecties.

​

​

Vrijdag, Geert

Geboorteplaats: Geldrop (1943) Opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Tilburg en de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Overleden 1999.

​

Stilte staat centraal in het werk van Geert Vrijdag. Vanuit de stilte van het witte vlak komen we in contact met beweging, kleur en vorm. Leegte waaruit tenslotte iets opdoemt, iets onbekends. Want we kunnen niet vaststellen dat het een man bij het water of een vrouwenportret is. Het werk van Vrijdag is abstract. "Ik beschouw mijn werken als een praktisch onderzoek naar de wortels van inspiratie en het beeldend proces. Het werk ontstaat los van elke figuratie, zonder vooropgezet idee of beeld en zonder bedachte plannen. Een meditatieve grondhouding, die het mogelijk maakt intuïtief te verkennen. Vanuit die leegte doemt iets op; iets onbekends dat gekend wil worden. De ontmoeting met het onbekende noteer ik in vorm, kleur, beweging en materiaal. Het is tegelijk ook een uitdaging om af te zien van routine en traditie en vraagt naar openheid en bereidheid om verder te gaan dan de zichtbare werkelijkheid."

Sinds 1988 heeft hij diverse malen ge-exposeert door heel Nederland en was zijn werk te zien op de European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht.

​

​

bottom of page