top of page

 

 

Acrylverf

Acrylverf is een synthetische waterverdunbare verf, gemaakt door verschillende pigmenten met elkaar te mengen en acryl als bindmiddel te gebruiken. De uitstraling van de kleuren worden mooier en mooier naarmate er meer verflagen over elkaar aangebracht worden. Acrylverf kan in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal.

 

 

Gemengde Techniek

Gemengde techniek (mixed media) is een kunstvorm die ernaar streeft om verschillende kunstmedia in een logische of onlogische co-existentie bij elkaar te plaatsen. Bijvoorbeeld: een schilderij dat bestaat uit verf, inkt, touwen, krantenpapier en gedroogde bladeren. Het is wat anders dan Multimedia welke betrekking heeft op zintuiglijke kunstmedia, zoals beeld (visuele media), geluid, licht, dans, muziek, drama, literatuur en interactiviteit. 

 

 

Giclée

De giclée is van oorsprong een afdruktechniek die ontwikkeld is aan het begin van de jaren 90 en was met name bedoeld voor de reproducties van kunstwerken. Waar voorheen lithografie de standaard was voor reproducties van kunst, is dit nu de giclée. Tegenwoordig wordt deze techniek ook veel gebruikt voor foto schilderijen, omdat dit veruit het beste resultaat geeft boven alle andere manieren van productie wat betreft kleurechtheid en levensduur. Het woord giclée (spreek uit als zjie-klee) is afkomstig uit de Franse taal en betekent letterlijk "vernevelen" of "spuiten". Voor het afdrukken wordt gebruik gemaakt van zeer geavanceerde en professionele grootformaat inkjetprinters, die gebruik maken van minimaal acht kleuren inkt.

 

 

Grafiek

Grafiek (ook: graveerkunst, prentkunst) is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van allerlei druktechnieken. Ook de afbeeldingen die op deze manieren worden gemaakt (de werken) worden grafiek (ook: gravures of prenten) genoemd. Het gebruik van deze grafische technieken door een kunstenaar kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:

  • dat er meerdere afnemers mogelijk zijn van de gemaakte kunst.

  • dat grafiek goedkoper is voor de afnemer.

  • dat de kunstenaar zich in dit medium optimaal kan uitdrukken.

Het stripverhaal is een op grote schaal voorkomende vorm van grafiek en wordt meestal gedrukt in vlakdruk zoals offset-vierkleurendruk.

 

​

Houtgravure

De houtgravure is een procedé om in hoogdruk illustraties te drukken. Het beleefde in de 19e eeuw een grote bloei. Er zijn kenmerkende verschillen tussen een houtsnede en een houtgravure. De houtgravure wordt gegraveerd met een burijn, 'gestoken', in de kopse kant van een hard houten blok, waardoor een zeer verfijnde tekening mogelijk is, terwijl een houtsnede gegutst wordt in een zachte houten plaat en meestal een grover resultaat oplevert. Voor houtgravures worden harde houtsoorten gebruikt zoals kersenhout en buxus. Houtgravures zijn over het algemeen vrij klein en bereiken grijstinten met behulp van vele 'arceringen'. Grotere prenten kunnen worden gemaakt door verschillende blokken samen te klemmen. Houtgravures werden meestal in zwart afgedrukt, maar in kleur drukken is ook mogelijk. Voor elke nieuwe kleur moet echter een apart blok gemaakt worden, dat met grote nauwkeurigheid moet aansluiten op de andere, en er is steeds een nieuwe drukgang nodig.

 

​

Kleurets

Een (kleur-)ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is.

 

​

Olieverf

Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder met, als bindmiddel, een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Ze werd voor het eerst gebruikt door de Vlaamse Primitieven.

Voorheen werd olieverf ook gebruikt als huisschildersverf of in de industrie maar dit is sinds het midden van de 20e eeuw zeer sterk afgenomen voornamelijk door robuustere en goedkopere synthetische verven. Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt verwerkt, zodat de verfstreken zichtbaar blijven. In extreme vorm wordt de impastotechniek gebruikt. Een speciaal gebruik van olieverf is het marmeren.

 

 

Steendruk

Lithografie is een grafische techniek, die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden lithos (steen) en grafein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Als drager van de tekening dient een bepaald soort kalksteen of (tegenwoordig) een gecoate metalen plaat. Wanneer de tekening af is, wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt (zie Techniek). Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

​

​

Zeefdruk

Het principe van de zeefdruk techniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdruk raam wordt vervolgens (meestal) voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positief film belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdruk raam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig. Nylon is bijvoorbeeld niet met papierinkt te bedrukken maar omgekeerd kan wel. Zeefdrukinkt is goed dekkend; dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers. Dit in tegenstelling tot vlakdruk, hoogdruk en diepdruk, waarbij altijd transparante inkten gebruikt worden.

​

​

​

bottom of page