top of page

 

 

Vincent van Ojen

Someren 1960 Vincent van Ojen studeerde grafiek aan de Kunstacademie van ’s-Hertogenbosch. Sinds 1984 is hij werkzaam als beroeps beeldend kunstenaar. In 1992 ontving hij de Nederlandse Grafiekprijs. Werken van Vincent van Ojen zijn opgenomen in internationale collecties, waaronder Japan.

Van Ojen is een meester in de techniek van houtsneden. Hij weet de techniek, door zijn jarenlang onderzoek en ervaring, uit te buiten en er alles uit te halen wat erin zit. Dat leidt tot vrije, complexe en schilderachtige beelden. Vaak hanteert hij de zogenaamde ‘verloren techniek'. Dat betekent dat hij meerdere kleuren op dezelfde plaat gebruikt. Na iedere druk snijdt hij een gedeelte weg. Na zes keer drukken is de houten plank dan op en is de prent klaar. Het gebruik van deze techniek impliceert wel dat er tijdens het drukproces niets verkeerd mag gaan. In dat geval zou namelijk de hele oplage (meestal niet meer dan 25) verloren gaan. Door het gebruik van deze ‘verloren techniek' ogen de houtdrukken van Vincent van Ojen opmerkelijk schilderachtig en kleurrijk. Hij schildert als het ware in hout. Van de expressieve werken gaat een zekere blijmoedigheid uit.

Als onderwerpen voor zijn kleurrijke composities kiest hij veelal landschappen en stillevens. Voor van Ojen maakt het in wezen niet uit of hij nu een simpel landschap, een fruitstilleven of een vaas afbeeldt. Wat hij ook als uitgangspunt neemt, hij herschept het uiteindelijk tot een ritmisch geordend geheel. De balans in zijn houtsneden creëert hij door het spel van lijnen en vlakken die hij met zijn guts in het hout ‘uitsnijdt'. De schijnbaar moeiteloos tot stand gekomen houtsneden getuigen echter van een zeer grote mate van beheersing.

De houtsnede is de ideale techniek om met kleur te werken. De gelaagdheid in vorm en kleur, de structuur van het hout en de overlapping van de kleurvlakken komen door de specifieke eigenschappen van de techniek van de houtsnede dan ook in vele hoedanigheden in zijn werk aan bod. Deze schilderachtige benadering is Vincents handelsmerk geworden en hiervoor werd hij in 1992 beloond met de Nederlandse Grafiekprijs.

bottom of page